Колоквиум „Философът в търсене на истината“

05.10.2013 г.

департамент "Философия и социология"
Френски институт в България

На 5 октомври 2013 г. се навършват 300 години от рождението на Дьони Дидро. Това е повод да съберем 10 български и френски специалисти и да споменем този голям мислител от епохата на Просвещението, автор на Енциклопедията, да насърчим всеки да препрочете неговите трудове, да ги осмисли от днешната перспектива и да обменим разсъждения относно актуалността на неговите анализи...и неговите особени начинания.
Дьони Дидро се изявява във всички литературни жанрове: драма, роман, художествена критика, превод, философско есе. Той предлага на всеки да развива свое собствено, независимо мислене, а не разработва затворена и твърда философска система.  
Дьони Дидро е свободен дух, той е част от нашия мемориален пантеон, неговите мисли живеят в нас, проектът му ни е изградил и продължава да ни помага във всекидневието на нашите общества на „знанието“! 

Публикация съпътства този колоквиум „ Философът в търсене на истината“, сборник от няколко текста на Дидро, подбрани и преведени от Лидия Денкова (Сиела, колекция Liber Liber).

Изнесени доклади по време на колоквиума:

Изберете категория

Филтрирайте по дата